Reuzen van Turnhout


DORPSGEMEENSCHAP




ANNA VAN DE GATPEES

Anna Maria Adriaensen (1878-1966) baatte een kruidenierswinkel uit in de Begijnenstraat. Haar vader werd "de gatpees" genoemd nadat hij zich verwondde aan de stuit.

D'HOUTMAAI

Deze Turnhoutenaar waarvan de naam niet gekend is, woonde in de Gasthuisstraat en had een houtzagerij op de Steenweg op Merksplas.

DE PENGE

Dit is geen volledige reus, enkel een kop. Deze volksfiguur onststond in de fantasie van René Kets, een pater premonstratenzer. Deze geestelijke was een geboren verteller die alle fratsen van Turnhoutse kwajongens in de figuur van Penge stak. Overduidelijk de deugniet met het gouden hart.

DEN BURGER

Burgemeester. Zijn naam verwijst niet naar een bestaande Turnhoutse volksfiguur.

DEN DIZZER

Pastoor. Desiderius Thommis, beboren Sint-Truidenaar was bruine pater in het klooster van de Minderbroeders in de Paterstraat. Hij werd proost/aalmoezenier bij verschillende verenigingen, maar is het meest gekend voor zijn inzet bij de Groene Chiro. Hij stierf in 1978.

DEN OLIEKOP

Pier Segers werkte aanvankelijk in de sigarenfabriek Meeuwese in de Kadasterstraat. Na een vakbondsactie werd hij als socialistisch vakbondslid ontslagen. Als werkloze een café met biljart op de hoek van de Zandstraat en Kadasterstraat. Het café heette "Den Oliekop".

JAKKE MUS

Jan Weyns erfde deze bijnaam van zijn voorvader Hiêronymus. Hijzelf was actief in de Christelijke Arbeidersbeweging in Turnhout. Samen met zijn broers en zussen vormde hij toneelgroep De Mussen.

JAN POMPIER

Brandweerman. Johannes Goossens was tussen 1902 en 1921 vrijwillige brandweerman. Op 15 juni 1921 raakte hij bij het blussen van de brand in de peperkoekfabriek Smets-Claessen in de Otterstraat, bedolven onder het puin van een ingestort deel van het gebouw. Hij stierf in 1963.

MARIETTE MILJOEN

Burgemeestersvrouw. Mariette Miljoen verwijst naar Mariette Lenders. Zij kreeg die bijnaam omdat ze altijd rondliep met een air alsof ze een miljoen had gewonnen.

MENEER DE JUGE

Rechter. Meneer de Juge was de gebruikelijke aanspreektitel van een rechter door de dorpsmensen en verwijst naar het Franse "juge".

MIETJE BOTERMELK

Maria Bayens had een zuivelhandel in de Paterstraat ter hoogte van de Theobalduskapel.

NELLES POEPGLAS

Van deze Nederlandse vrijgezel was de naam niet gekend. Hij woonde in een barak in de Drieskensstraat. Hij haalde vodden en oude metalen op, altijd gekleed in een kiel. Zin kleine woning was volgestouwd met wat hij "materiaal" en anderen "oude rommel" noemden.

PIERKE DE JAGER

Jager/Stroper. Zijn naam verwijst niet naar een bestaande Turnhoutse volksfiguur.

PIETJE FACTEUR

Postbode. Hij is geen bestaande Turnhoutse volksfiguur.

ROZEKE VAN DEN BREEM

Roza Lauwers baatte een café uit in het gebied De Breem op de grens van Turnhout en Vosselaar. Later opende ze een nieuw café eveneens Den Breem genoemd, op de hoek van de Guido Gezellestraat en het Robsonplein. In totaal stond ze 49 jaar achter de toog. Zij stierf in 2007.

SCHEEL TREES

Deze vrouw, waarvan de naam niet bekend is, woonde aan de Heilige Hartkerk en was in Turnhout gekend als heks. Zij "beduvelde" pasgeboren kinderen en maakte moedermelk zuur.

SUS HAAS

Champetter. Franciscus Haesendonckx was eerst "diender" en later politie-inspectuer in Turnhout. Hij stierf in 1960.

TREES VAN 'T BOLLEKE

Trees kreeg de bijnaam via haar man François Bigaux. Zijn ijzerwinkel heette Het Bolleke.

ZOTTE JEANNE

JJoanna Kuppens was de dochter van marskramers. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog had zij kennis met een Canadese soldaat. Het kwam nooit tot een huwelijk omdat Joanna haar ouders niet kon missen. Op latere leeftijd werd zij een exentrieke figuur met haar gemotoriseerde rolstoel, haar wapperende grijze haren, haar baardharen en haar zwarte kleding. Ze was net geen 92 toen zij in 2011 stierf.

ZUSTER PIOT

Non. Beatrice Brabants of zuster Beata, is in 1916 ingetreden in het klooster van de Zusters van het Heilig Graf. Van 1927 tot 1969 was zij directrice van de school. Zij combineerde autoriteit en vriendelijkheid en gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog asiel aan joodse meisjes en tijdens de repressie aan dochters van colloborateurs. Haar bijnaam bracht sommigen in verwarring en zij vroegen of schreven naar zuster "Piota". Zij stierf in 1976




KAARTREUZEN



HARTEN BOER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Lahire naar Etienne La Hire (eigenlijke naam Etienne De Vignolles 1390 - 11 januari 1443), de gezel van Jeanne d'Arc.

HARTEN DAME

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Judith, symbool van vastberadenheid.

HARTEN HEER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Charles naar Karel de Grote of de Franse koning Karel VII.

KLAVER BOER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Lancelot, één van de ridders van de Ronde Tafel.

KLAVER DAME

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Argine anagram van Regina, symbool van de vruchtbaarheid.

KLAVER HEER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Alexander naar de Griekse vorst Alexander de Grote.

RUITEN BOER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Hector naar een Trojaanse held of broer van Lancelot.

RUITEN DAME

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Rachel, symbool van de vroomheid.

RUITEN HEER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding César naar de Romeinse generaal Julius Caesar.

SCHOPPEN BOER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Ogier naar de vazal van Karel de Grote.

SCHOPPEN DAME

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding Pallas naar de Griekse godin Pallas Athena, het symbool van de wijsheid.

SCHOPPEN HEER

De reus maakt deel uit van de Kaartreuzen uit Turnhout. Op het einde van de 17e eeuw noemde men deze afbeelding David naar de joodse koning.




KLEIN PEERKE EN ZIJN HUMMELPUMMELTJES



KLEIN PEERKE

D'AACHTURENMOEIJER

DE VUURMAN

HUMMELPUMMELTJE - BOMMA VAN DER BINK

HUMMELPUMMELTJE - DE KAPOEN

HUMMELPUMMELTJE - DE LOSBOL

HUMMELPUMMELTJE - DEN BON-VIVANT

HUMMELPUMMELTJE - DEN HERENBOER VAN DE HESSIE

HUMMELPUMMELTJE - MIJNHEER DEN BARON

HUMMELPUMMELTJE - MITJE VAN DE MERT

HUMMELPUMMELTJE - 'T PALJASKE









Startpagina Exit Terug